Ako dosiahnuť dlhú životnosť batérie.

Niekedy sa stáva, že nám zákazníci volajú kvôli problému s batériou v elektrickom autíčku. Hlavne v tomto období, keď dni začínajú byť teplejšie a deti už môžu prevetrať svoje obľúbené autíčko. Konečne autíčko vytiahnete z garáže, prípadne z pivnice a radosť detí zmarí nefunkčná batéria.. Aby sme Vám ušetrili čas a predchádzali podobným situáciam, spísali sme základné body ako sa o akumulátory starať. Ako sa hovorí, čo dáš, to dostaneš a platí to aj pri starostlivosti o batérie.

Čo sú vlastne SLA batérie.

SLA (Sealed-Lead-Acid) batérie sú bezúdržbové, uzavreté, gelové batérie. Obsiahnutý elektrolyt nie je v tekutom stave a preto môžu byť použité v ľubovoľnej polohe. Ich výhodou je jednoduchá manipulácia a údržba a dlhá životnosť. Takáto batéria nevytvára nebezpečné splodiny a nehrozí vyliatie kyseliny ako pri iných batériach.
Nabíjanie
Rozhodne nepoužívajte inú ako originálnu nabíjačku určenú k autíčku. Tieto nabíjačky sú plne automatické a samy riadia priebeh nabíjania. Doba nabíjania sa pohybuje okolo 6 - 8 hod. Toto platí pri 100% vybití, no neodporúčame nechávať batériu úplne vybiť. Nabíjajte autíčko po každom použití, alebo minimálne raz za mesiac a to aj cez zimu! Veď ani svoje auto by ste nenechali v zime stáť dlhší čas bez naštartovania.. Platí pravidlo, že čím menej je batéria pred nabíjaním vybitá, tým viac cyklov (nabitie a vybitie) je možné dosiahnuť.

Ako príklad uvedieme hodnoty štandardne uvádzané pre SLA gelové akumulátory:

⦁ pri 50% vybití batérie sa dosahuje až 600 cyklov nabitia a vybitia
⦁ pri 100% vybití je to zhruba 300 cyklov
⦁ pri 30% vybití, je to až 1400 cyklov

Tieto parametre sú samozrejme dosahované pri ideálnych podmienkach ako sú okolitá teplota (20 - 25 °C), ideálna vlhkosť prostredia a správny spôsob nabíjania.

Vplyv hlbky vybitia SLA baterie na pocet cyklov

Skladovanie

Nenechávajte elektrické autíčko voľne vonku, nechránené pred dažďom sa snehom. Hlavne počas zimných mesiacov. Batériu skladujte plne nabitú. Samovybíjaním dochádza mesačne približne k 3% strate na kapacite, preto je dobré pri dlhodobom skladovaní nabíjať autíčko raz za mesiac. Vybitá batéria zamrzne už pri teplote -1°C, nabitá zamŕza pri -15°C.

Na záver by sme zhrnuli základné pravidlá ako udržať betérie v autíčkach v čo najlepšej kondícií a využiť ich potenciál na maximum.

1. Nabíjajte batériu raz za mesiac, hlavne v zimných mesiacoch!
2. Odporúčame dobiť batériu po každom použití! Zvýšite tým jej životnosť.
3. Nepoužívajte inú nabíjačku ako je originál pribalená k Vášmu elektrickému autíčku.
4. Skladujte plne nabitú batériu. Bude tak odolnejšia voči okolitým vplyvom počasia!

Na kapacitu batérie v elektrických autíčkach máte záruku pol roka. Pokiaľ sa ale kapacita batérie zníži nesprávnym používaním, záruka sa na to nevzťahuje. Preto dodržujte odporúčania od výrobcu. Spolu s našimi radami nebudete mať problém získať z batérie čo najviac.

Dúfame, že sme Vám týmito riadkami pomohli a ušetrili starosti pri prípadných komplikáciach s batériou. Prajeme Vám dlhé, bezstarostné chvíle pri vození detí v našich elektrických autíčkach.